Is Almelo een partner om bestuurlijk mee samen te werken?

ALMELO - De gemeente Almelo heeft moeite met de toenemende kosten voor het gemeentelijk samenwerkingsverband de Regio Twente. Opnieuw wordt gemeenten gevraagd bij te dragen. Dit keer voor extra personeel. Almelo wil dat niet. Dit stond vandaag te lezen in het regionale dagblad Tubantia. De Regio Twente heeft zoals in het artikel wordt vermeld extra personeel nodig om nieuwe regels rond privacy uit te voeren. Kosten: 2,5 ton. Ook is er meer geld nodig om het vergaderen van de Twenteraad voort te zetten. Dat kost 20 mille. Om dat te kunnen betalen gaat de Regio Twente weer met de pet rond bij de veertien gemeenten binnen de regio Twente.

Het is de zoveelste verhoging van kosten voor deze regio. Daarom klom Almelo in de pen en maakt bezwaar. De ambtelijke organisatie van de Regio Twente zou klein, simpel, flexibel en effectief moeten zijn. Dat staat in een advies van de gezamenlijke gemeentesecretarissen. Dat is de reden dat er al geruime tijd wordt gewerkt aan een plan voor een afgeslankte organisatie die efficiënter werkt en de kosten voor de gemeenten en dus voor de burger zoveel mogelijk beperkt. Almelo is daarvan een groot voorstander. Toen een deel van het dagelijks bestuur van de Regio Twente onlangs toch weer op de rem trapte, stapte burgemeester Gerritsen uit onvrede als bestuurslid op. Inmiddels is er wel weer enige hoop dat de voorstellen bij de volgende vergadering van het algemeen bestuur op 11 december alsnog de eindstreep halen.

Het gaat er hier niet om of Gerritsen een punt heeft of niet, maar of opstappen de weg is om binnen een samenwerkingsverband zaken aan te passen. Als je echt wat wilt veranderen kun je dit namelijk beter doen door binnen een bestuur medestanders te vinden voor jouw opvattingen. Door op te stappen geef je namelijk ook een deel van je invloed op veranderingsprocessen uit handen. De vraag kan dan ook gesteld worden of politiek Almelo zich wel volledig in wil zetten voor een regionale samenwerking of het eigen belang laat prevaleren? Opstappen is namelijk wel heel erg makkelijk en past niet echt binnen het begrip samenwerken.

In de gemeenteraad van Twenterand werd vorige week aangegeven dat Almelo een grillige gemeente is, waar je onvoldoende van op aan kon. Als voorbeeld werden de afspraken met betrekking tot de aanleg van de F35 gebruikt. Ook dit opstappen van Gerritsen uit het dagelijks bestuur van de regio werd naar voren gehaald. De gemeenteraad van Twenterand ziet voor Almelo dan ook geen rol weggelegd als regie gemeente bij de uitvoering van de participatiewet en het beschut werken, nadat Soweco is ontmanteld. Dat wethouder Maathuis van Almelo hier anders over denkt ligt voor de hand en dus ligt er voor wethouder van Abbema binnen het dagelijks bestuur van Soweco nog een forse taak hier medestanders voor te vinden. Opstappen zal haar hierbij echter zeker niet helpen, maar dat begrijpt zij gelukkig wel.


«   »