Na 75 jaar luiden in Vroomshoop en Geerdijk de kerkklokken voor de vrijheid

VROOMSHOOP/GEERDIJK - Op verzoek van het lokale 4 mei comité luiden op zondag 5 april om 12.00 uur de kerkklokken van  de kerkelijke centra Het Anker en Irene in Vroomshoop en van de Sint Willibrorduskerk aan de Geerdijk. Dan is het exact 75 jaar geleden dat de Canadese Manitoba Dragons de Vroomshoop bevrijdden. De kerkklokken luiden 5 minuten lang en symboliseren daarmee de vijf oorlogsjaren, waaraan op 5 april 1945 een einde kwam.

Het Kerkelijk centrum Het Anker, de vroegere hervormde kerk, bevindt zich in de nabijheid van de grote Puntbrug, die op 5 april 1945 onder veel gejuich van de bevolking door de bevrijders werd overschreden. In dezelfde kerk werd ook direct daarna een beladen Bevrijdingsdienst gehouden. De Sint Willibrorduskerk staat op een steenworp afstand van de Geerdijkbrug, waar op 4 en 5 april 1945 hevig is gevochten tussen de Vroomshoopse verzetsgroep van de Nederlandse binnenlands Strijdkrachten en Duitse soldaten. 

Op 5 april 2005 werd overigens op een heel speciale wijze aandacht besteed aan de herwonnen vrijheid. Een squadron F’16’s vloog toen met een indrukwekkende fly pass over de grote Puntbrug als saluut aan bevrijd Vroomshoop.


«   »