Repetities theatervoorstelling Codename Zipper van start

DEN HAM – Deze week zijn de repetities van start gegaan voor theatervoorstelling Codename Zipper. Maar liefst 70 acteurs uit Den Ham en Twenterand spelen mee, naast de professionals Silas Neumann en Karlijn Koel. Tijdens de eerste bijeenkomst werd het script van Laurens ten Den besproken, dat door iedereen enthousiast werd ontvangen.

Net als de taarten, die door de Hammer bakkers beschikbaar waren gesteld.

In de eerste weken van januari vonden in het Hammer muziekgebouw audities plaats. Meer dan 200 belangstellenden hadden zich gemeld na een oproep om mee te doen. “Zo’n 90 acteurs en meer dan 100 figuranten. Dat was echt overweldigend”, zegt Annely Noeverman. “Helaas hebben we mensen moeten teleurstellen. Maar weet je wat zo leuk is: veel van hen doen alsnog mee als vrijwilliger en gaan helpen bij allerlei activiteiten.”

Script

De ideeën van Annely Noeverman zijn door schrijver Laurens ten Den omgezet in een script. Ten Den was onder meer ook betrokken bij de locatietheatervoorstellingen “Het verzet Kraakt” in Almelo, “Stork” in Hengelo en “Hannah van Hendrik” op vliegbasis Twente.

Op 6 april 1945 is Brinkdorp Den Ham bevrijd door de Canadese Manitoba Dragoons.

foto: de eerste keer dat het script werd gelezen

 Locatietheater

Op 6 april 1945 is Brinkdorp Den Ham bevrijd door de Canadese Manitoba Dragoons. In mei 2020 komen dit en nog veel meer Hammer verhalen uit de oorlog samen in het locatietheaterspektakel “Codename Zipper”, dat in de periode van 1 tot en met 9 mei wordt gespeeld in de pastorietuin onder de kerktoren in het centrum van Den Ham. In het locatietheater komen Hammer verhalen uit de oorlog tot leven door de ogen van de jonge, nieuwsgierige Daan. De titel van de voorstelling verwijst naar de codenaam “Zipper”, zoals de Canadezen Den Ham noemden op de kaarten waarmee ze onze regio hebben bevrijd.

75 jaar bevrijding

Het doel van Codename Zipper is om de bijzondere verhalen uit de oorlogstijd door te geven aan komende generaties. Zodat voor altijd duidelijk blijft: onze vrijheid is bevochten en daarom kostbaar. Iets om elke dag te koesteren.


«   »