Lezing over Baron van Pallandt van Eerde

DEN HAM/OMMEN - De Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop en het Cultuurhistorisch Centrum Ommen organiseren op zaterdag 2 november een bijzondere lezing. Die wordt gehouden door mevr. dr. Joke Draaijer, die recent aan de Rijksuniversiteit Groningen is gepromoveerd op haar proefschrift ‘Landgoed als leerschool’. Dat proefschrift handelt over het leven van Philip Dirk baron van Palland van Eerde.

Kasteel Eerde, halverwege Ommen en Den Ham, is bij velen bekend. Het kasteel was vanaf 1913 eigendom van Philip Dirk, baron van Palland (1889-1979). Deze baron was een idealist – een spiritueel idealist. Joke Draaijer gaat in haar proefschrift op zoek naar de wortels van zijn idealisme.

Van Pallandt groeit op in Den Haag en op het familielandgoed Duinrell. Als hij in 1913 onverwacht het landgoed Eerde bij Ommen erft van een achterneef, wordt hij in één klap grootgrondbezitter. Hij is onervaren en weet niet goed wat hij ermee moet. Hij komt in contact met Krishnamurti, een spiritueel leraar uit India, en schenkt een deel van zijn landgoed in 1924 aan de Eerde Foundation, die deze Krishnamurti ondersteunt. Zeven jaar later krijgt hij het landgoed weer terug.

Na de Tweede Wereldoorlog komt het idealisme van Van Pallandt vooral tot uiting in zijn bestuursfuncties bij natuurbeschermingsorganisaties en de scouting. Vanwege geldproblemen verkoopt hij het landgoed vanaf 1949 gefaseerd aan Natuurmonumenten. Van Pallandt faciliteerde zijn leven lang de educatie van jongeren en zette zich in voor het natuurbehoud in Nederland en in het bijzonder in Salland, en is in die zin van grote betekenis geweest voor onze streek.

De lezing wordt gehouden op zaterdag 2 november in de Rank, Brinkstraat 6 te Den Ham. De deuren gaan om 14.30 uur open,  en de voordracht begint om 15.00 uur. De toegang is gratis. Van harte welkom!


«   »