Vrijwilligers en wethouder aan de slag op de Fayersheide

VRIEZENVEEN - Maandag 21 oktober, zijn vrijwilligers weer hard aan het werk geweest met onderhoudswerkzaamheden op de Fayersheide. Wethouder Martha van Abbema was één van hen: “Deze mensen doen echt heel goed werk voor onze natuur. Voor goed onderhoud van dit prachtige gebied zijn de vrijwilligers heel hard nodig en op deze manier draag ik graag een steentje bij. Daar komt nog eens bij dat het heerlijk is om zo in de natuur bezig te zijn.”

Elke 14 dagen is een groep van 15 vrijwilligers actief op de Fayersheide. De groep wordt de Fayersheidebrigade (FHB) genoemd. De mensen doen het grotere onderhoud aan de houtwallen. Deze houtwallen worden gestructureerd afgezet, omdat anders het gebied helemaal dichtgroeit. De Fayersheide wordt beheerd door Staatsbosbeheer en is een rust- en schuilplaats voor verschillende dieren. Van oudsher staat dit gebied bekend om haar zeldzame planten waaronder klokjesgentiaan, vetblad en nachtorchis. De omstandigheden waaronder deze plantensoorten leven, luisteren nauw. Voedselarme en vochtige omstandigheden, maar ook voldoende licht zijn van groot belang.

Er is altijd een groep van de KNNV Vriezenveen heel actief met hele specialistische kennis over het beheer van specifieke plantensoorten. Het beheer van de houtwallen wordt sinds drie jaar gedaan door de nieuw opgerichte Fayersheide Brigade onder toezicht van de boswachter/terreinbeheerder. Door de enorme inzet van deze twee groepen ziet de toekomst voor de Fayersheide er voor wat betreft het beheer, goed uit. Maar blijvende aandacht is hard nodig!

Zaterdag 2 november is de landelijke Natuurwerkdag. Ook in de Bufferzone bij de Fayersheide in Vriezenveen kun je heerlijk aan de slag in de frisse lucht en in de vrije natuur. Voor iedereen, kinderen en volwassenen, die zin heeft om samen de handen uit de mouwen te steken in en voor de natuur.

Aanmelden voor de Natuurwerkdag kan via www.natuurwerkdag.nl/locatie/bufferzone-twenterand.


«   »