14 september OMD in Twenterand

TWENTERAND - Zaterdag 14 september wordt weer de jaarlijkse Open Monumentendag gehouden en ook Twenterand doet hier vrijwel vanaf het begin (1987) aan mee. Het comité dat ieder jaar een programma in elkaar draait bestaat uit een vrij vaste kern van vrijwilligers. De gemeente faciliteert deze dag met een bescheiden financiële bijdrage. Door de jaren heen zijn er gemiddeld om en nabij de 20 objecten te bezichtigen. Het comité probeert elk jaar de samenwerking met andere activiteiten/organisaties te zoeken als deze op dezelfde dag plaatsvinden.

In de gemeente Twenterand kunt u in 2019 ook weer verschillende locaties bezoeken. Het comité probeert met het landelijke thema “Plekken van Plezier” als leidraad de bezoekers een mooie dag voor te schotelen. De opening zal om 10.00 uur plaatsvinden bij “Kalkwijck Distillers” aan de Tonnendijk 176 in Vroomshoop door één van de wethouders. Deze distilleerderij, gevestigd in een statige oude Groninger Boerderij,  viert in 2019 haar 10 jarige jubileum.

De Stichting Ons Erfgoed Den Ham-Geerdijk-Vroomshoop hoopt op Monumentendag weer de Ons Erfgoedprijs uit te reiken. Dit jaar vindt de prijsuitreiking vanaf 10 uur plaats bij café-restaurant Harwig aan de Ommerweg 1 te Den Ham. Daar zal blijken wie van de twee genomineerden de Ons Erfgoedprijs in ontvangst mag nemen. Dat de prijs in Den Ham blijft is al zeker, want wordt de winnaar de familie Huisjes vanwege hun in stijl opgetrokken woonhuis aan de Marleseweg 20a, of gaat de prachtige glassculptuur van kunstenaar Kees Huigen naar de familie Lusseveld, eigenaar van het gerenoveerde boerderijtje aan de Leertendijk 1? Om 10.00 uur begint de prijsuitreiking bij café Harwig, en om 11 uur wordt een bezoek gebracht aan het winnende pand. 

Overigens valt op, dat zowel de opening van de Open Monumentendag als de uitreiking van de 'Ons Erfgoedprijs' beiden om 10.00 uur plaatsvinden op verschillende locaties. De eerste gedachte is, dat dit beter op elkaar afgestemd had kunnen worden. 

De “Oude Trekker en Motoren Vereniging” welke dit jaar 40 jaar bestaat zal op een drietal locaties  proberen een deel van haar materieel ten toon stellen en misschien laten draaien.

Deze locaties zijn: De Leemansmolen in Vriezenveen, Boerderij/Galerie Dekker in Westerhaar en  “Berghoeve Brouwerij” in Den Ham.

In KC Het Anker in Vroomshoop aan de Hoofdstraat 35  zullen om 14.30 uur Esther van der Schee, Rein Vos van Avezathe en Albert Wessels hun traditionele Monumentendagmuziek voor viool, piano en zang ten gehore brengen.

Alle monumnten die op 14 september hun deuren openen in de gemeente Twenterand vindt u op onderstaande site: 

https://www.openmonumentendag.nl/comite/twenterand/


«   »