CDA in Overijssel wil gevolgen weten van beperking grondgebied nabij Enbertdsdijkveen

WESTERHAAR – De effecten van de uitspraak van de Raad van State voor de beperking van het gebruik van grond nabij Natura 2000-gebieden, zoals het Enbertsdijkveen bij Westerhaar, grijpen diep in en maken een goede voorlichting nodig. Dat stelt het CDA-statenlid Piksen. Hij eist meer duidelijkheid van het college van gedeputeerde staten.

Agrariërs, bedrijven en zelfs de overheden krijgen te maken met de directe gevolgen van de uitspraak dat er geen vergunningen meer mogen worden afgegeven. Piksen wil ‘dat er per direct een goed communicatietraject wordt ingezet en een informatie- en adviespunt wordt ingericht’.

Er geldt door de uitspraak van de Raad van State bij Natura 2000-gebieden, waarvan Overijssel er 24 heeft, een vergunningplicht voor activiteiten waarbij stikstof wordt uitgestoten, om kwetsbare natuur te beschermen.

Aangezien hij zijns inziens eerder geen adequate antwoorden kreeg komt Piksen erop terug in een serie schriftelijke vragen aan het college van gedeputeerde staten. Zo informeert de christendemocraat naar de gevolgen van de uitspraak voor de weidegang en de bemesting van gronden en voor infrastructurele projecten als de (verbreding van de) A1 en de N35, maar ook de rondweg bij Weerselo en zelfs de geplande Luchthaven Lelystad.

Daarnaast geldt, teneinde kwetsbare natuur te beschermen, een vergunningplicht voor activiteiten waarbij stikstof wordt uitgestoten.


«   »