Historisch schouwspel over patriottisme in Den Ham

DEN HAM - Zodra de goedheiligman in het land is, in Twenterand zonder smetten en spatten, komt elk jaar ook het historisch schouwspel in Den Ham dichterbij. Over drie weken, op 8 december, is het zover.

Dit keer gaar het over het patriottisme op en om de Brink. Zo’n tweehonderd acteurs bereiden zich voor om het publiek een vermakelijke en leerzame middag te bezorgen.

Mennigjeshave

Tal van waargebeurde situaties worden in het brinkdorp nagespeeld. De hoofdacts zijn het verjagen van de twee Deventernaren en het optrekken naar huize Mennigjeshave om de heer Van Rechteren en de baron te bewegen achter de prinsgezinde Hammenaren te blijven staan, het vrijkorps van de patriotten die wachten op de komst van de bekende patriot Van Marle, dominee Noeverman die de kerk uitkomt en door Hammenaren wordt aangesproken op zijn patriottistisch gedrag.

Volkstypes

In het dorpscentrum wordt de tijd teruggedraaid naar 1785. Bezoekers maken kennis met bakker Jan Coert Jansen en zijn knecht, wasvrouwen, een slachter, een timmerwerkplaats, een schooltje, een slachtvisite, herbergen, brouwerijen, een chirurgijn en een grofsmid.


«   »