TWENTERAND - Op zondag 14 juni opent Het Veenmuseum in haar deuren. Voor het eerst zal daarbij de compleet nieuwe uitstraling van het expositiegedeelte, waar de streektaal een prominente plek heeft gekregen, aan het publiek getoond worden.
De ingrijpende verbouwing is het resultaat van hard en doelgericht werken binnen korte tijd. Nadat Het Veenmuseum op 1 november 2019 haar deuren sloot voor de winterperiode werd door de vrijwilligers meteen de oude vloer gesloopt en vervangen door een geïsoleerde betonnen versie.
De expositieruimte werd niet meer ingericht zoals het was.
De oude inrichting heeft plaats gemaakt voor levensgrote foto's, gemaakt tijdens de grootschalige vervening (1850-1950) in het gebied in en rondom de huidige Engbertsdijksvenen, een vernieuwde maquetteruimte met zwart plafond en speciale verlichting voor een betere sfeer, een prachtige nieuwe vloer en uitgelichte unieke artikelen. Dit alles gerealiseerd door inzet van de vele vrijwilligers en met hulp van tal van bedrijven uit de naaste regio van het museum.
Het bestuur van Het Veenmuseum heeft verder in een recordtijd een Leaderaanvraag gedaan en inmiddels toegekend gekregen. Deze subsidie stelt Het Veenmuseum in staat naast de reeds gerealiseerde herinrichting ook digitale middelen toe te voegen, waarbij de streekstaal (Nedersaksisch) onderdeel zal gaan uitmaken van de expositieruimte in tekst, beeld en geluid. De helft van het bedrag is afkomstig van de Europese Unie (Europees landschapsfonds voor plattelandsontwikkeling), 25% van de provincie Overijssel en 25% van de gemeente Twenterand en aangevuld met gelden en ureninzet van het museum zelf.
Eerste grote streektaal-initiatief in Overijssel
Het Veenmuseum is het eerste grote initiatief in Overijssel waar dialect een prominente plek krijgt, vandaar ook de titel van de Leader aanvraag: 'Oonze taal hef hier een daalderse plekke'. De eerste resultaten zijn al beperkt zichtbaar in de huidige expositieruimte en de website is inmiddels tweetalig gemaakt. In de loop van 2020 zullen onder meer digitale tafels en interactieve middelen het museum nog aantrekkelijker maken. Geïnteresseerden in de vervening, het ontstaan van natuurgebied De Engbertsdijksvenen en bezoekers die willen weten hoe dit mooie stuk Twente is ontstaan kunnen bij Het Veenmuseum terecht voor alle informatie.
Bij de moderne uitstraling blijft één ding voorop staan: de informele, gezellige en hartelijke ontvangst van de vrijwilligers (60 tot 80) met een kopje koffie of thee. De rondrit met het veentreintje langs de veenhuisjes over het eveneens gerenoveerde spoortracé is en blijft een aparte belevenis voor alle bezoekers.
Bronnen: Veenmuseum en de Toren van Twenterand