Gezinus Veldman 25 jaar dirigent Mannenkoor Vroomshoop

VROOMSHOOP - Het christelijk mannenkoor Vroomshoop prijst zich gelukkig dat Gezinus M. Veldman al 25 jaar hun dirigent is. Samen met hem beleeft het koor prettige repetities en mooie concerten. Jammer dat vanwege de coronacrisis tot nader order alle repetities en concerten zijn geschrapt, maar zowel koor als dirigent hopen uiteraard op betere tijden. Gezinus Veldman is al veel langer aan het koor verbonden. 44 jaar geleden, in 1976, duikt zijn naam voor het eerst op. Gezinus wordt vrij snel daarna de vaste begeleider van het koor. Toentertijd was Alle Roodbergen nog de dirigent. Na diens overlijden in 1989 kwam dirigent Wim van Lenthe in beeld, maar deze neemt in 1994 afscheid, zodat het koor op zoek moet naar een nieuwe dirigent. Het oogt valt op de eigen pianist, die op dat moment ook al dirigent is van een maanenkoor in Hoogenveen. Vanaf 1 mei 1995 is de dan 35-jarige Gezinus Veldman tevens de dirigent van het mannenkoor in zijn eigen woonplaats Vroomshoop.

Onder leiding van Gezinus ontwikkelt zich de vaste traditie van een Nieuwjaarsconcert in Den Ham en Passiestondes in Geesteren en Vroomshoop, in de week voor Pasen. Samen met hem worden twee cd's uitgebracht: ‘In Concert’ en ‘Via Dolorosa’. Veel bijzondere concerten hebben zijn handtekening, bijvoorbeeld als het gaat om optredens samen met projectkoren, voor bijvoorbeeld het Glazen Café, De Muzikale Diamant ter gelegenheid van 150 jaar Vroomshoop, of Kerst- en Nieuwjaarsconcerten samen met het Groot Twenterands Vrouwenkoor.

Ook gezamenlijke optredens met zijn andere mannenkoren uit Hoogeveen en Ommen hadden veel succes. Tot de verbeelding spreekt zeker drie keer de uitvoering van 'Droom de dag' en liefst achttien keer van De Winterkraaien, in uitverkochte theaterzalen in de Voorveghter te Hardenberg en Het Punt in Vroomshoop. Gezinus schreef alle muziek voor deze succesvolle voorstellingen.

Het mannenkoor met meer dan 100 leden is blij en dankbaar dat deze alleskunner al 25 jaar hun dirigent is. Het koor ziet uit naar een spoedige herstart van de repetities en naar een nog langdurende samenwerking met deze geweldige, inspirerende dirigent.


«   »