Ondanks de crisis een waardige herdenking in Vroomshoop

VROOMSHOOP - De geplande 32ste georganiseerde achtereenvolgende herdenking op 4 mei van de gevallenen op het Vredesplein in Vroomshoop kon niet op de vertrouwde wijze doorgaan. Toch vond het 4 mei comité Vroomshoop een manier om deze dag van herdenking met eerbied, respect en piëteit vorm en inhoud te geven.  Om 18.30 uur was kernwethouder Mark Paters van de gemeente Twenterand aanwezig om namens het gemeentebestuur een krans te leggen bij het monument van vrede, vrijheid en recht.  Daarna was het de beurt aan het nieuwe comitélid Suzanne Ekkel voor een kranslegging. Zij deed dat namens alle organisaties, die onder normale omstandigheden elk jaar op 4 mei kransen of bloemen leggen.

De foto's zijn gemaakt door Erwin Heuver

De leden van het 4 mei comite Vroomshoop bezochten in de vooravond van 4 mei de graven van gevallenen van oorlog en geweld om daar witte rozen op te leggen. Op de oude begraafplaats Vroomshoop bij het Vredesplein waren dat achtereenvolgens de graven van Gerrit Jan Kerkdijk, Herman Zandbergen, Jan van der Haar, Harm Nieboer, Geert Oosterveen en Mans Fokkert. Op de gemeentelijke  begraafplaats Dennenhof werd een roos gelegd op het graf van Jan Jacob de Groot. Op die begraafplaats werd in het bijzijn van de familie Hoogland zoals ieder jaar op 4 mei een bloemstuk gelegd op het oorlogsgraf van Tim Robert Hoogland, die in Afghanistan is gesneuveld.

Op de oude begraafplaats Den Ham aan de Molenstraat werden rozen gelegd op de graven van Fenna Koes en daarnaast op de geallieerde oorlogsgraven van Thomas Mair en Kenneth Leslie Owen Blow, die met hun vliegtuig crashten aan de Flierdijk in Vroomshoop. Tot slot werd een roos gelegd op het graf van Nicolaas Huibers op de Rooms-katholieke begraafplaats in Geerdijk.

Na het beieren van de kerkklokken werd door trompettist Johan Vos van de muziekvereniging De Harmonie Vroomshoop op indrukwekkende wijze de Taptoe gespeeld bij het monument op het Vredesplein. Na de twee minuten stilte sloot Johan Vos deze bijzondere plechtigheid zonder publiek af met een couplet van het Wilhelmus.

Velen in Vroomshoop hingen op 4 mei de gehele dag de nationale vlaggen halfstok. Bij het monument van vrede, vrijheid en recht hadden de Bevers van Scouting Azoelen voor passende herinneringssteentjes met teksten over vrede een vrijheid gezorgd. Ook waren er door onbekenden bloemen bij het monument gelegd, als ook bij de vernieuwde plaquette met de namen van de  gevallenen. Op 5 mei kon de vlag op het Vredesplein en op vele andere plaatsen weer in top om de herwonnen vrijheid te vieren.  


«   »