Gelukkig kunt u de online 4 mei herdenking terugkijken

TWENTERAND - De registratie van de, in overleg met de 4 mei comité's uit de diverse kernen en de gemeente Twenterand, tot stand gekomen online herdenking rond het gemeentehuis van Twenterand was een sobere, maar mooie herdenking. De burgemeester legde samen met wethouder Koster een krans bij het monument op het Manitobaplein en in de raadszaal speelde een kopergroep van de Vriezenveense harmonie een aantal passende stukken en natuurlijk het Wilhelmus. Burgemeester Annelies van der Kolk hield een toespraak die u zeker in zijn geheel nog eens rustig terug moet kijken.

In haar toespraak legde ze de nadruk op de vrede, 'De vrede die begint bij de waardigheid van ieder mens”, aldus de burgemeester van Twenterand. Na haar toespraak en een hymne van de kopergroep, was met name het oplezen van de namen die op de diverse monumenten in de kernen van Twenterand staan vermeld indrukwekkend, vooral het aanhoren van de nog zo jonge leeftijden van hen die vielen.   

Helaas ging er bij de buitenopnames qua geluid het één en ander mis, waardoor deze beelden wel werden doorgegeven, maar het geluid helaas onderweg ergens bleef steken. Hoewel de oorzaak nog niet bekend is, is dit voor iedereen, maar met name voor de technici, een grote teleurstelling, want er is hard aan gewerkt en dan is het extra sneu als er wat misgaat, zeker als je daar zelf niets aan kunt doen. De installatie in het gemeentehuis mist tot op dit moment een zogenaamd retoursignaal, waardoor de regisseur in de raadszaal niet kan zien en controleren welk signaal er uiteindelijk bij de mensen thuis op het beeld verschijnt. Het gaat in principe om een vrij simpel apparaatje inclusief een schermpje. Er is door de gemeente toegezegd dat dit er zou komen, maar kennelijk zijn ze in China nu met wat andere zaken bezig. De wet van Murphy was tijdens deze uitzending toch van toepassing, want in de middag bij het testen moest er ook al een monteur op komen dagen om een onderdeel te vervangen van de gemeentelijke apparatuur. Maar zoals aangegeven de beelden en het geluid zijn volledig en in goede orde verstuurd en uiteraard is hiervan een backup gemaakt. In de loop van dinsdag 5 mei 2020 kunt u via het YouTube kanaal van de Delta Media Groep dan ook de volledige uitzending terugkijken en dus nu ook met het geluid dat op momenten ontbrak.

Met name het pauze filmpje met opnames van de andere monumenten en een aantal begraafplaatsen is het terugkijken meer dan waard, met dank aan Henri Hobert. Het taptoe signaal, prachtig en zuiver gespeeld door Geerhard Abma, bij het monument op een vrijwel verlaten Manitonaplein vanaf twee minuten voor acht uur, mag je zeker niet missen. Ook het in beeld brengen van de klok en het klokgelui van de Grote Kerk was van toegevoegde waarde. Dat daar een camera op bijna 200 meter afstand van het gemeentehuis voor noodzakelijk was, zullen de meeste mensen niet weten, maar dit was wel degelijk het geval. U heeft de klok wel zien luiden, maar helaas op 4 mei in de rechtstreekse uitzending niet horen luiden.

Vanaf morgen is deze gezamenlijke online herdenking echter via YouTube terug te kijken en zondag 10 mei wordt deze herdenking een aantal malen integraal herhaald en wel om 16.00, 18.00, 20.00 en 22.00 uur en deze keer dus wel met al het geluid, inclusief het luiden van de klok. 

De vrijwilligers van Delta betreuren het feit dat de rechtstreekse uitzending niet helemaal is gegaan zoals was bedoeld, maar hopen dat u de uitzending via YouTube of zondag 10 mei terug gaat kijken, want het is beslist de moeite waard. 


«   »