Aangepaste en gezamenlijke 4 mei herdenking

TWENTERAND - Ook de dodenherdenking(en) op 4 mei hebben te maken met de gevolgen van het Corona-virus. Deze herdenkingen, die ieder jaar in de kernen van Twenterand door de diverse 4 mei comité's worden georganiseerd, kunnen dit jaar niet of slechts in fors aangepaste vorm en zonder publiek plaatsvinden. In overleg met de burgemeester, de diverse comité's en de lokale omroep is gekozen voor een gemeenschappelijke dodenherdenking voor heel Twenterand, die plaats zal vinden in en rond het gemeentehuis van de gemeente en waarvan de lokale omroep rechtstreeks verslag zal doen. 

Het programma ziet er als volgt uit:

De rechtstreekse televisie uitzending op Delta TV van deze bijzondere herdenking begint 4 mei om 18.55 uur en om 19.00 uur opent een kopergroep vanuit de raadszaal in het gemeentehuis het officiële gedeelte door het spelen van 'Abide with me' van William Henry Monk.

Daarna wordt overgeschakeld naar het monument op het Manitobaplein, waar burgemeester Annelies van der Kolk een krans legt namens alle burgers en organisaties. 

Na deze kranslegging gaat men in de raadszaal verder en houdt de burgemeester een toespraak. Na een kort muzikaal intermezzo leest de burgemeester vervolgens alle namen op die vermeld staan op de diverse monumenten in de kernen van de gemeente. Daarna wordt dit gedeelte afgesloten door het spelen van het volkslied.

Na een korte pauze beginnen vanaf kwart voor acht de klokken van de Grote Kerk te luiden tot precies 2 minuten voor acht, waarna trompettist Geerhard Abma bij het monument het Taptoe signaal zal spelen, direct gevolgd door twee minuten stilte. De stilte wordt afgesloten door één klokslag vanuit de Grote Kerk.

Deze gezamenlijke dodenherdenking wordt vanuit de raadszaal van het gemeentehuis afgesloten door het spelen van het Wilhelmus door de kopergroep.


«   »