Twenterand heeft haar eigen Florence Nightingale

TWENTERAND/OSS - In een mooi artikel in dagblad Tubantia werden de inwoners van Twenterand dit weekend verrast door het feit dat wethouder Martha van Abbema gedurende drie dagen per week als verpleegkundige werkzaam is in één van de brandhaarden van de Coronacrisis: het Brabantse Oss.

Mede door deze crisis zijn er nu geen werkbezoeken, geen congressen en geen andere bijeenkomsten meer en bleek dat zij het wethouderschap ook best in drie dagen kon uitvoeren.

Daarop meldde zij zich als gediplomeerd verpleegkundige met een inschrijving in het BIG register aan via 'extra handen in de zorg'. In de periode voor haar wethouderschap was Van Abbema wijkverpleegkundige in de thuiszorg. In een verder verleden was ze in dienst van het Isala-ziekenhuis in Zwolle, waar ze onder meer werkzaam was op de intensive care. 

Toen het ministerie van VWS de website ‘extra handen in de zorg’ lanceerde, twijfelde Van Abbema geen moment. Beseffende dat haar oud-collega’s ‘de benen onder het gat vandaan rennen’, schreef ze zich in. 

Van Abbema: 'Ik werd ook al snel door de werkgeversvereniging van Twente opgebeld. Fijn dat je je hebt aangemeld, maar wil je ook in Brabant werken?’ ‘Ja, doe maar’, zei ik. Ik had er al over nagedacht natuurlijk, want ik wist dat daar de nood het hoogst is.'

En zo zit ze nu ieder weekeinde in Oss en is daar werkzaam als verpleegkundige in verzorgingshuis De Wellen, waar een afdeling is vrijgemaakt voor coronapatiënten. „Tot mei, tot de druk van de ketel gaat, blijf ik dit doen”, zegt ze. „Elk weekend, drie dagen per week. Van vrijdag tot maandag.” 

Ze is er zelf nogal bescheiden over, maar dit vergt natuurlijk heel wat van je en ook van je directe omgeving. Maar door ook deze kant van de persoon Martha van Abbema te laten zien, verdient zij ons aller respect. Zij doet het dan toch maar: Geen woorden, maar daden, leve Martha 1.

De vergelijking met Florence Nightingale is niet zo gek, ook zij was ver van huis bezig als verpleegkundige om mensen te helpen. Het ging toen om een oorlog, er is nu dan wel geen oorlog, maar er moet wel strijd geleverd worden. Martha, doet dit op haar eigen wijze en daar kun je alleen maar diep respect voor hebben en dat moet je dan vervolgens ook laten blijken. Bij deze dus Martha. Je kunt er zelfs een beetje trots op zijn, want tenslotte is het wel een wethouder uit de gemeente Twenterand, of druist dit nu net weer te veel in tegen de regels van de onafhankelijke journalistiek? 


«   »