1 april, kikker in je bil

DEN HAM - Humor is altijd al een middel geweest dat, ook bij verschrikkelijke gebeurtenissen, gebruikt wordt om spanningen weg te nemen en verdriet te verzachten. Dat deze humor niet bij iedereen op prijs wordt gesteld en dat er dus over gemaakte grappen verschillend wordt gedacht, is een fenomeen dat in dit soort zaken altijd een rol speelt en ook zal blijven spelen. De grappen zijn ook aan verandering onderhevig, Toon Hermans maakte duidelijk andere grappen dan bijvoorbeeld Hans Teeuwen. Daar weet Beatrix alles van. 

In Den Ham schijnt wat beroering te zijn ontstaan over een grap die Erwin Lette op de Facebookpagina van 'Leven in Den Ham' had geplaatst. De huidige Chinese eigenaar van de voormalige stal Roelofs zou vandaag koningin Maxima op zijn bedrijf ontvangen, maar hij wilde tevens de koningin ook iets van het Brinkdorp Den Ham laten zien. Door het corona virus zou de rondrit door Den Ham echter in een afgesloten koets plaatsvinden. Lette riep de inwoners van Den Ham, via de Facebooksite, op langs de route te gaan staan, maar gaf wel aan dat men minimaal 1.5 meter afstand van elkaar diende te bewaren.

Niet geheel onverwachts leverde dat verschillende reacties op, men vond het geen leuke of zelfs een slechte grap, die zeker in deze barre tijden beslist niet kon. Met name de mensen op te roepen naar buiten te gaan, werd ondanks de oproep 1.5 meter afstand van elkaar te houden, door velen niet gewaardeerd en zelfs ongepast gevonden. Er waren echter ook mensen die dit een heel geslaagde 1 april grap vonden en deze grap dus wel konden waarderen.  

In de berichtgeving rond deze 1 april grap had Lette ook de naam van paardenstal eigenaar Leo Chau genoemd en de beheerder van deze stal belde de bedenker van de grap op en gaf aan niet gediend te zijn van het feit dat het bedrijf en de eigenaar een belangrijke rol speelde in deze grap. Doordat het bezoek van de koningin aan dit bedrijf een geloofwaardige aanleiding was voor een mogelijk bezoek van de koningin, besloot Lette de grap echter niet aan te passen, maar te verwijderen van Facebook. Hij geeft overigens aan dat dit niets met de reacties heeft te maken, ook niet van de beheerder. 

Laten we het er op houden dat het in eerste instantie een mooie 1 april grap was en dat daarbij de naam van de paardenstal en/of de eigenaar als aanleiding van een bezoek aan Den Ham van Maxima werd genoemd, is goed gevonden en zeker niet verboden. Oproepen om langs de route te gaan staan op het moment dat er stringente maatregelen van kracht zijn om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan, is niet echt verstandig en mogelijk zelfs wel verboden. Als Lette had opgeroepen voor de ramen of op het balkon van de huizen te gaan staan, was er wat dit betreft niet veel aan de hand geweest, hoewel er dan nog steeds verschillend over gedacht zou worden. Smaken verschillen nu eenmaal en dat geldt zeker ook voor humor en zeker voor humor met een knipoog.

Erwin Lette heeft zelf besloten uitleg te geven over het verwijderen van de grap op de Facebookpagina en dat valt te prijzen. Je zou hem ook moeten prijzen voor het verzinnen van deze grap, juist in deze moeilijke tijden is dit namelijk iets wat we allemaal goed kunnen gebruiken. Ja, het had anders gekund, maar door al deze ophef, heeft hij wel zijn doel bereikt. De zinnen van de inwoners van Den Ham zijn voor een moment verzet en dat is zo nu en dan echt nodig, laten we dit niet vergeten. 

Volgend jaar gewoon een nieuwe 1 april grap bedenken Erwin, je hebt zeker talent.


«   »