TWENTERAND - Met name de ouderen, die vaker een wat zwakker immuunsysteem hebben, vormen in deze pandemie de grootse risicogroep, samen met mensen die door andere oorzaken kwetsbaarder zijn. De focus in deze crisis ligt echter op de ouderen, dat is de risicogroep. Maar helaas begrijpt kennelijk niet iedereen wat en voor wie deze risico's gelden. Dat werd duidelijk in de uitzending van 'Dit was het nieuws' van zaterdagavond 21 maart 2020.
Na alle sombere berichten rond corona, is enige afleiding op de televisie best welkom dus dit programma zou voor enige afleiding kunnen zorgen. Een van de gasten in deze aflevering was de Nederlandse schrijver Philip Huff en die maakte tijdens de uitzending de volgende opmerking: 'Ik ben van de school dat als ik een oudere 's middags in de supermarkt zie, dan zeg ik doorlopen' en hij maakte vervolgens daar het bekende handgebaar voor wegwezen bij. Hoe haalt deze man het in zijn hoofd om ouderen neer te zetten als outcasts, die in zijn ogen dus niet thuishoren in een supermarkt, zeker niet als hij er toevallig ook loopt. De presentator van het programma, liet deze ongehoorde en discriminerende opmerking, die zeker ook niet humoristisch bedoeld was, helaas voorbij gaan. Bij een programma dat van te voren is opgenomen, had men deze absurde opmerking van Huff moeten en kunnen verwijderen. Dat heeft men bewust dus niet gedaan en dat is helaas ook veelzeggend. Overigens maakte Peter Pannekoek ook nog een opmerking die vragen zou kunnen oproepen, maar hij zag kennelijk de bui hangen en gaf aan dat zijn verhaal 'dat ouderen door de jongeren met de nek worden aangekeken' van de ouderenbond kwam en dat dit niet zijn mening was.
Huff was duidelijk in zijn stellingname en had dus niet door dat ouderen als groep helemaal geen extra risico vormen voor jongeren, maar dat dit juist andersom is. Omdat ouderen kwetsbaarder zijn, is het risico voor de gevolgen van een besmetting bij hen veel groter. De ouderen vormen geen aparte groep die voornamelijk de verspreiders van dit virus zijn, zij lopen bij een opgelopen besmetting echter wel het grootse gevaar om er aan dood te gaan. Voor deze ouderen vormen in principe dus 17 miljoen Nederlanders een besmettingsbron, maar kennelijk is dat bij meneer Huff nog niet doorgedrongen. Waarom, meneer Huff moeten ouderen 's middags in een supermarkt doorlopen en zet u deze opmerking kracht bij door het maken van het handgebaar wegwezen jij? Wie denkt u wel dat u bent? Juist de ouderen houden zich als groep voorbeeldig aan de gemaakte afspraken en blijven thuis. De kinderen en kleinkinderen kunnen ze alleen zien en spreken via Zoom of Facetime. Niet omdat zij een extra risico vormen voor hun kinderen, maar omdat deze kinderen juist een extra risico vormen voor hun ouders.
Het programma bracht geen ontspanning, maar wel verbazing die overging in een groeiende verontwaardiging. Nu had ik al nooit gehoord van de schrijver Huff, maar zeker is dat ik ook nooit meer iets van hem wil horen, laat staan lezen. Misschien is aangifte doen van discriminatie, zowel in woord als in gebaar een overweging, als dit tenminste online kan gebeuren.
Dat laatste blijkt overigens het geval te zijn, maar zijn opmerking zal waarschijnlijk wel onder de vrijheid van meningsuiting vallen, maar dat neemt niet weg dat ik mij vanuit dezelfde vrijheid wel degelijk gediscrimineerd voel. Huff geeft overigens ook aan dat hij deel uit maakt van een school van mensen die hier net zo over denken. Ik ben wel benieuwd wie hier dan allemaal deel van uitmaken.
