Vijf Vroomshoopse foto’s uit de Tweede Wereldoorlog geselecteerd

VROOMSHOOP - Samen met andere organisaties uit de provincie Overijssel presenteerde het 4 mei comité Vroomshoop  in de Reggehof in Goor op woensdagmiddag 15 januari  het lokale programma voor het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid. Er vinden van 5 april tot en met 5 mei 2020 tal van activiteiten plaats in het Kanaaldorp. Commissaris van de Koning Andres Heideman verrichte in Goor de officiële aftrap voor het ambitieuze en uitgebreide 75 jaar vrijheid in de provincie Overijssel. 

Een vakjury van het Historisch Centrum Overijssel heeft de afgelopen periode vele ingezonden foto’s van de Tweede Wereldoorlog bekeken en uiteindelijk 50 daarvan geselecteerd. De bedoeling is nu tot 25 meest aansprekende foto’s uit Overijssel te komen van onder meer het verzet en de bevrijding. Die foto’s dingen vervolgens mee naar de 100 meest aansprekende landelijke foto’s.

Pand Kottier bij de Tonendijkbrug beschadigd op 5 april 1945 na hevige gevechten lokale verzet en de Duitsers.

Die worden op exposities tentoongesteld, onder meer in de Tweede Kamer. Bij de 50 geselecteerde foto’s zijn maar liefst 5 foto’s uit Vroomshoop opgenomen. De verzetsgroep Stegeren, het bij de Tonnendijkbrug door beschietingen verwoeste winkelpand van Kottier (nu Toys2Play van Koelewijn) zijn geselecteerd, evenals de neergekomen onbemande Amerikaanse bommenwerper B52 bij het Zwolsekanaal en de verzetsgroep Vroomshoop bij hotel Koekkoek aan de Hoofdstraat in Vroomshoop.

Op de foto’s kan worden gestemd via de website www.overijsselviertvrijheid.nl  waarbij per categorie maximaal één stem worden uitgebracht. Bij elke oorlogs- en bevrijdingsfoto uit Vroomshoop is door het lokale 4 mei comité het achterliggende verhaal geplaatst. Er kan van 15 tot en met 21 januari aanstaande worden gestemd op de 50 foto’s uit de provincie Overijssel.


«   »