Jaarwisseling in Twenterand redelijk rustig verlopen

TWENTERAND - Burgemeester Annelies van der Kolk, heeft al een aantal keren aangegeven, als eindverantwoordelijke voor orde en veiligheid, op te zien tegen de viering van oud en nieuw. Wat Twenterand betreft kan zij nu redelijk opgelucht weer op adem komen, want het verliep allemaal redelijk rustig in onze gemeente. Aan de andere kant gaan haar gedachten ook altijd uit naar collega's waar het tijdens de jaarwisseling wel uit de hand is gelopen en dit keer heeft dit dus met name betrekking op de trieste gebeurtenis waar collega Ahmed Marcouch in Arnhem mee werd geconfronteerd.

De brandweer moest een aantal keren uitrukken in Twenterand, maar buiten een flinke brand in Vroomshoop, waren dit over het algemeen wat kleine brandjes, maar wel vrijwel allemaal vuurwerkgerelateerd. Ook was er de gebruikelijke schade aan prullenbakken en was er weer sprake van vandalisme, maar het is nog niet bekend hoeveel de schade bedraagt. Er is echter op oudejaarsdag, ook wel degelijk ingegrepen, omdat er in het centrum van Vriezenveen met carbid werd geschoten, ondanks dat de schutters van te voren gewaarschuwd waren dit op die plek niet te doen. Het carbidschieten werd daar stilgelegd en de melkbussen in beslag genomen.

Er waren overigens ook inwoners die via de sociale media melding maakten ook op andere locaties overlast te ondervinden van carbidschieten en het harde geknal van legaal of illegaal vuurwerk. Volgens sommigen werd er op een officiële melding via de telefoon, niet of niet voldoende gereageerd, maar daar herkennen de verantwoordelijken zich niet in. Dit jaar was er namelijk extra ingezet op controle en handhaving, maar dat betekent niet dat er binnen enkele minuten op iedere melding die binnenkomt kan worden gereageerd. Aan de hand van een inschatting werden er prioriteiten gesteld, maar alle meldingen werden zeker serieus genomen en de locaties bezocht. 

De discussie over een vuurwerkverbod is weer eens losgebarsten en de publieke opinie lijkt voor het eerst voorstander van zo'n verbod te zijn. Arnhem ligt echter nog vers in het geheugen en dat kan eind van het jaar best weer anders liggen. De politiek kan hier niet langer om heen en een vuurwerkverbod voor particulieren is voor veel partijen niet langer onbespreekbaar. Dat er over dit onderwerp weer gepolderd gaat worden met als uitkomst dat je als burger wel siervuurwerk mag afsteken, maar geen knalvuurwerk, lijkt voor de hand te liggen. Dat komt mede omdat korpschef Erik Akerboom deze optie zelf naar voren bracht via de televisie. Zo'n halfslachtig verbod maakt de controle er echter niet makkelijker op, dus een totaal verbod geeft zonder meer de beste resultaten. Of zo'n verbod er komt en of carbidschieten nu wel of niet onder zo'n verbod moet vallen daar kunnen we het bijna nog een jaar met elkaar over hebben. 


«   »