Rechter geeft geen oordeel over kwestie pur-huis, zaak niet ontvankelijk

VRIEZENVEEN - Niet verrassend, maar wel sneller dan verwacht heeft de bestuursrechter besloten de zaak over het pur-huis niet ontvankelijk te verklaren. In de behandeling van deze zaak op 26 november j.l.  adviseerde de rechter de partijen al mediation en gaf tevens aan dat het twijfelachtig was of dit wel een zaak van de bestuursrechter was. De rechter doet overigens geen uitspraak over het geschil tussen de gemeente en de familie Keijzer over de betaling van een factuur van ruim 60.000 euro. De rechter geeft slechts aan dat als er over deze factuur een rechtszaak moet volgen, dit een civiel rechterlijke procedure moet zijn. De argumenten van de familie om niet of niet het volledige bedrag te willen betalen blijven dus nog steeds overeind, maar dat geldt natuurlijk ook voor de opstelling van de gemeente. 

Een civiel rechterlijke procedure kan overigens heel lang gaan duren en veel geld gaan kosten, dus mediation lig meer voor de hand dan een volgende rechtsgang. De gemeente zal hier waarschijnlijk wel in toestemmen en het ligt voor de hand dat het initiatief vanuit de gemeente zal plaatsvinden. Het is vervolgens aan de familie om aan te geven of men hiertoe, zonder voorwaarden vooraf, ook bereid is.

Voor een juiste mediator moet het in een paar afzonderlijke gesprekken met de twee partijen duidelijk zijn, rond welk bedrag men elkaar zou kunnen vinden. Zodat een finaal gesprek, waarbij de beide partijen aanwezig zijn, snel geregeld kan zijn waardoor er ook daadwerkelijk op korte termijn spijkers met koppen geslagen kunnen worden. Binnen een week kan duidelijk zijn of men elkaar gevonden heeft of dat een gang naar de juiste rechter echt onvermijdelijk is. 

Er moet in ieder geval een poging worden ondernomen, want in dit hele verhaal kun je niet spreken, hoe dit ook afloopt, van een winnaar, er zijn alleen maar verliezers.  

 


«   »