De slimste mensen van Vroomshoop zijn bekend

VROOMSHOOP - Of en wat dit dan zegt over de intelligentie van de Vroomshopers, dat laten we maar liever in het midden. Feit is dat de tribune van de theaterzaal van het Punt afgelopen vrijdagavond afgeladen vol zat tijdens de finaleavond van de Vroomshoopse Dorpskwizz. De 32 deelnemende teams en vele supporters waren helemaal in de ban van de ontknoping van de primeur van deze gevarieerde quiz, een uitstekend initiatief van de lokale Dorpsraad. Een week daarvoor hadden de teams zich door de bijna 100 vragen en opdrachten heen geworsteld en dat leverde naast vele goede antwoorden ook soms hilarische gedachtespinsels op. Bij het bekend maken daarvan kreeg quizmaster Wim Bremmer de lachers op zijn hand.

Zo werd een keer de enige Nederlandse Paus uit de historie niet als Adrianus VI, maar als “Henkie” aangeduid. De vroegere Britse premier Winston Churchill  kreeg van een team de bijnaam “Bolle van Zwolle” en de staatsman kreeg bij zijn afscheid volgens een ander ludiek team een kratje bier cadeau.

Tijdens de finaleavond verschenen de captains van de teams op het podium om aangemoedigd door de tribuneklanten extra bonuspunten te vergaren. Bij de vraag of een zebra een wit dier met zwarte strepen heeft, of juist andersom draafden de deelnemers als kuddedieren op weg naar het juiste antwoord heen en weer over het podium. De stemming zat er uitstekend in en na het gebruik op de mobiele telefoons van Kahoot! bij een aantal vragen ging de jury in beraad om de slimste mensen van Vroomshoop aan te wijzen. 

De spanning steeg tot het kookpunt en Betsie Ribberink van de organiserende Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk sprak het verlossende woord. Onder groot gejuich werd bekend gemaakt dat het team van De Oude Wijven een jaar lang als slimste mensen door het leven en over straat kunnen gaan.  Dat team bestond uit Mark Hudepohl, Erik Kok, Freddy Makkinga, José  Slotman-Makkinga en Ramon Talen. Opmerkelijk waren dat bij De Oude Wijven maar liefst drie oud-prinsen van de carnavalsvereniging De Smoezen van de partij waren. Het was dus met recht een vorstelijke overwinning.

De wisselbeker werd uitgereikt aan het winnende team en er mocht door hen een van de in totaal 12 mooie prijzen worden uitgezocht. Daarbij waren pakketten van sponsors en vijf entreekaartjes  voor lokale culturele evenementen en eredivisiewedstrijden van Eurosped, FC Twente en Heracles Almelo. Na De Oude Wijven werd het team van Ik, Willem van Willem Nieuwlaar c.s. tweede, gevolgd door de Kamperfoeliebikkels, Expert Berkhof en GBT Twenterand. Ook nu versloeg deze politieke partij overigens weer het CDA.

Een gezellige nazit bij de eerste Vroomshoopse Dorpskwizz uit de 160-jarige geschiedenis van het Kanaaldorp was met live muziek bijzonder gezellig. Nu al staat vast dat deze volop geslaagde editie in 2020 een vervolg krijgt.   

De foto’s zijn gemaakt door Nathalie Lutke Veldhuis.   


«   »