Met 200 zonnepanelen op dak 0,0 nutskosten, maar wel eerst even bellen met Enexis

VROOMSHOOP – Met het aanbrengen van 200 zonnepanelen wast, repareert en onderhoud Autobedrijf Henri Dijk auto’s en bedrijfswagens tegen 0,0 nutslasten. “Onbegrijpelijk dat niet meer bedrijven kiezen voor zonne-energie”, aldus Hammenaar Henri Dijk.

Want met de opbrengst van de zonnepanelen kan het gas en water betaald worden, waarmee de totale nutslasten op nul uitkomen. “Dat scheelt ons jaarlijks veel geld, terwijl we eenmalig een investering hebben gedaan. Het is momenteel beter om te investeren in een toekomstbestendig bedrijf dan het geld op de bank te laten staan met een verwaarloosbare rente. De rekensom om over te gaan op zonne-energie was voor ons niet zo moeilijk.”

Autobedrijf Henri Dijk kent drie eigenaren. Naast Henri zijn dat zijn vrouw Dinie en sinds vorig jaar ook zijn zoon Dieudonné. Dijk startte halverwege de jaren negentig met verkoop aan huis in zijn woonplaats, als hobby. Maar het liep steeds verder uit de klauw. Toen is men op verzoek van de gemeente enige jaren later naar het bedrijventerrein gegaan aan De Sluis 10 in Vroomshoop. “Eerst zagen we dit helemaal niet zitten, want je wilt toch op je eigen stek blijven, maar achteraf gezien hebben we er geen seconde spijt van. We voelen ons thuis op deze locatie. Het geeft vrijheid in ons doen en handelen wat we graag willen als autobedrijf.”

Zoals het toekomstbestendig maken van het bedrijf, want Henri en Dinie willen het graag op een goede manier overdragen aan hun zoon. Zo worden de kantoren gasloos verwarmd met warmtepanelen, die verwerkt zijn in het systeemplafond. Verder zijn in en rond het bedrijf alle lampen vervangen door led-verlichting. Een laatste stap is het bedrijf los te koppelen van het gas, maar men wil hieromtrent eerst de ontwikkelingen afwachten omdat één en ander nog ongewis is.

De scepsis van bedrijven om te investeren in zonne-energie begrijpt Henri Dijk enigszins “Hadden wij eerst ook, maar het bleek de angst voor het onbekende. We hebben ons goed laten voorlichten en toen bleek al snel: hoe je het ook berekend, en wij kunnen nu uit ervaring spreken, het is een win-winsituatie.”

De rol van netbeheeder Enexis

Er is aan deze lofzang voor het plaatsen van zonnepanelen echter wel een voorwaarde verbonden en dat is dat het net voldoende capaciteit moet hebben om de duurzaam opgewekte energie terug te kunnen leveren aan het net. Als dit ter plaatse niet kan, is deze opwekking van duurzame energie financieel gezien kansloos. In Twenterand is Enexis de netbeheerder en zij geven aan zeker nog vijf jaar nodig te hebben om het net zodanig aan te passen dat het terug leveren van stroom geen problemen meer gaat opleveren in de gemeente. Op dit moment is dit dus zeker geen vanzelfsprekendheid en dat zorgt er voor dat niet alle plannen voor de opwekking van duurzame energie in Twenterand kunnen worden gerealiseerd. De gemeente Twenterand doet er alles aan om Enexis te bewegen de renovatie van het net in Twenterand naar voren te halen, maar het blijft een kwestie van jaren. Dus het is wel zaak om vooraf te informeren bij de netbeheerder of het net op de locatie voldoende capaciteit heeft, voordat je als bedrijf dit soort investeringen gaat doen.