De aftrap voor een nieuwe streekomroep is gegeven

MARIENBERG - De aftrap van een streekomroep waarin NOOS, de lokale omroep van Hardenberg en Delta FM, de lokale omroep van Twenterand, gaan samenwerken is vanavond gegeven. Als locatie had men Marienberg uitgekozen, café-restaurant Mans is mooi centraal gelegen. Onder de werktitel Vechtdal Breed is vanavond als eerste voorbeeld van de samenwerking de nieuwe website feestelijk online gegaan. Omdat Hardenberg wel in het Vechtdal ligt en Twenterand niet wordt er over de naam van de streekomroep Vechtdal Breed nog nagedacht, maar voorlopig gaat de site onder de naam vechtdalbreed.nl online. 

De landelijke overheid en de VNG zien het belang van de lokale omroepen zeker, maar om de omroepen levensvatbaar te houden wil men komen tot 80 streekomroepen verspreid over Nederland. Ook is men bereid hiervoor gelden beschikbaar te stellen en buiten de bijna 10 miljoen die er nu voor de lokale omroepen beschikbaar is, wil men dat verhogen naar 40 miljoen. 

De streekomroepen moeten echter wel gaan voldoen aan een stuk of 20 keuringseisen die vastgelegd zijn in de zogenaamde LMTA. 

In de uitzending van Politieke stem op Delta FM geeft kwartiermaker Jos van den Born een toelichting op de samenwerking tussen de beide omroepen en het tijdspad waarop één en ander afgerond moet zijn, hoewel dit proces natuurlijk nooit afgerond kan zijn. Alle opties staan open, ook voor andere lokale omroepen om in te stromen. Voorlopig blijven de beide omroepen zelfstandig opereren en is er (nog) geen sprake van een fusie, maar van een samenwerking waarvan de beide omroepen het belang en de noodzaak duidelijk zien.


«   »