Geheime zender ontmantelt in Westerhaar

WESTERHAAR-VRIEZENVEENSEWIJK Het is niet de eerste keer dat er in deze kern een geheime zender wordt opgespoord en apparatuur in beslag wordt genomen. De strijd tussen de zogenaamde ether-piraten en het Agentschap Telecom (AT) is al decennia aan de gang en je leest nog regelmatig dat er geheime zenders uit de lucht worden gehaald en zeker niet alleen in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Dat er vrijwel altijd ook politie bij aanwezig is, komt omdat de gemoederen regelmatig hoog oplopen als de apparatuur in beslag wordt genomen en afgevoerd wordt.  Dat was hier overigens zeker niet het geval, volgens een woordvoerder van het  Agentschap Telecom (AT) verliep deze ontmanteling soepel.  Het trok echter wel een groot aantal toeschouwers, maar dat gaf verder geen problemen. 

De AT kon niet nalaten nog even fijntjes aan te geven dat men zich stoort aan de beeldvorming die nog altijd, ook in Westerhaar, heerst dat het in de lucht houden van een geheime zender een vorm van een onschuldige rebelse hobby is. De AT spreekt in dit verband zelfs over criminele activiteiten. Het zou ook gevaar opleveren voor het vlieg- en telefoonverkeer. De piraten geven aan dat de ether vrij is en dat er zeker niet in alle gevallen sprake is van het illegaal aftappen van stroom. De meeste piraten zien het zenden als een hobby, maar wel een spannende hobby.

Dat deze hobby door mogelijk verlies van apparatuur en met name de hoge boetes inmiddels wel erg duur gaat worden heeft echter wel gevolgen. Buiten het verlies van de apparatuur kunnen de boetes tegenwoordig oplopen tot 45.000 euro en dan wordt het wel een heel dure hobby natuurlijk. Een optie om toch met de hobby bezig te kunnen blijven is je als piraten te verenigen en gezamenlijk via het internet en een evenementenfrequentie (FM) uit te gaan zenden. Denk bijvoorbeeld aan de Delta piraat.

De AT is aan de winnende hand in de strijd tegen de geheime zenders, want tegenwoordig  zijn ze binnen enkele uren ter plaatse om in te grijpen. Vroeger waren de bekeuringen nog te overzien, werd er minder streng gecontroleerd en was de sfeer en romantiek die er toen rondom het zenden hing, toch anders. Dus er is onder de piraten, ook als men tegenwoordig legaal uitzendt, nog steeds sprake van nostalgie naar die goeie ouwe tijd. Maar aan alles komt een eind en dat geldt ook voor geheime zenders.

Overigens meldt RTV Oost zojuist dat de eerder vandaag ontmantelde zender al weer in de lucht is. De strijd gaat kennelijk door, maar de uitkomst staat vast. Hoewel de zender de gekozen naam  'De aanhouder wint' zeker waar maakt.


«   »