Dresscode lederhosen en dirndl jurken

GEERDIJK - Het is weer oktober en je ontkomt er niet aan, dit is de tijd voor de maand van het Oktoberfest. De eerste klap is een daalder waard, zegt men en dat  is dus met het Oktoberfest in Geerdijk weer het geval. Voor de zesde keer wordt er vanavond in Geerdijk een feest georganiseerd waar duizenden feestgangers vanuit de regio op af komen. De organisatie achter dit Oktoberfest is Spoorfuif en hoewel men niet voor een kleintje vervaard is, heeft de organisatie een hele kluif aan dit evenement, want er wordt nogal wat gevraagd alvorens je een feest waar zo'n 6000 bezoekers op af komen mag organiseren.  

Met name door het gebruik van (veel) alcohol en andere geestverruimende middelen vormen dit soort feesten namelijk een verhoogd risico. Dat weet bijvoorbeeld de gemeente die de vergunningen moet verstrekken ook maar al te goed. Er komt dus voor de organisatie, maar ook voor de andere betrokken instanties heel wat bij kijken. Dat er rond zo'n feest dan ook wel eens wat mis kan gaan valt overigens niet uit te sluiten, maar zeker ook niet altijd te voorkomen.  

Vanavond is het weer zo ver en vindt er opnieuw een invasie plaatst in Geerdijk, waarbij er voor de Geerdijkers ook niet aan de schlagermuziek valt te ontkomen. De meeste inwoners van deze kern, maken er niet zo'n probleem van, hoewel ze zich zeker niet allemaal uitdossen in lederhosen en dirndl jurken. Dat moet één keer per jaar gewoon kunnen, geven de meesten aan. Leven en laten dus.

De kosten voor een organisatie van een Oktoberfest van deze omvang zijn gigantisch, maar niemand hoeft medelijden te hebben met Spoorfuif, want ook de inkomsten kunnen enorm zijn. Hoewel de toegangsprijs best pittig is en dit  jaar zelfs met 25 % is verhoogd (16,= euro p.p.) moet de organisatie het daar toch niet van hebben, het draait  maar om één ding en dat is de drankomzet en dan moet je natuurlijk ook voldoende mensen in de tent(en) zien te krijgen en ze liefst ook nog veel laten hossen, want daar krijg je dorst van. 

Die formule hebben de dames en heren van Spoorfuif inmiddels heel goed door, want zij investeren niet voor niets ook in de kwaliteit van de artiesten die optredens verzorgen op deze avond. Aan de andere kant loopt de organisatie ook risico's, als er bijvoorbeeld minder mensen komen dan begroot is dat er één van, ondanks dat de tent is uitverkocht of bijna is uitverkocht. Als de kopers van de kaartjes, om wat voor reden dan ook, namelijk in grote getale niet komen opdagen ontstaat er door een lagere drankomzet onmiddellijk een financieel probleem, want met alleen de verkoop van toegangskaarten in de voorverkoop redt men het niet. Risico's kun je voor een deel uitsluiten, maar bijvoorbeeld het weer heb je niet in de hand. Aan de andere kant blijft deze doelgroep voor een beetje regen niet thuis en in de tenten is het, ook voor nathalzen, droog maar ook warm en gezellig. 

Overigens zijn er rond dit feest veel meer partijen die een graantje meepikken, busvervoerders, taxibedrijven, Vechtdallijnen en wat te denken van de verhuurbedrijven of verkopers van de min of meer verplichte dresscode? Ook hier geldt overigens, dat resultaten uit het verleden, geen garanties bieden voor de toekomst. Spoorfuif kent de risico's, is bereid deze te nemen en dat hoort bij ondernemen. 

Zeker is dat Geerdijk weer gaat weer trillen vanavond en deze keer heeft het gelukkig niets met damwanden te maken, maar alles met Laredo en Original Stimmungsmacher.


«   »