Waterzuiveringen in Twenterand krijgen zonnepanelen

VRIEZENVEEN/VROOMSHOOP – Het  waterschap Vechtstromen trekt bijna vijf miljoen euro uit voor zonneparken op acht gebouwen van de waterzuivering. Er komen twintigduizend zonnepanelen op acht plekken. Het gaat onder meer om Vriezenveen en Vroomshoop.

Daarenboven worden bij de waterzuivering in Almelo Sumpel, Dedemsvaart, Haaksbergen, Oldenzaal, Rijssen en Coevorden zonnepanelen geplaatst. De aanleg van de zonneparken neemt binnenkort een aanvang.

De rioolwaterzuiveringen slurpen jaarlijks veel energie om het afvalwater van 805.000 inwoners en bedrijven in het werkgebied van Vechtstromen schoon te maken. Het waterschap wil dat in 2020 de helft van de energie, die bij het zuiveren nodig is, duurzaam is opgewekt. Het bestuur van het waterschap heeft verordonneerd dat het in 2025 volledig energie neutraal wenst te zijn.

Overigens gaf Enexis, de netbeheerder in Twenterand, eerder aan dat de capaciteit van het netwerk in Twenterand, buiten de plaatsing door particulieren, geen ruimte meer biedt voor dit soort initiatieven. Wethouder van Abbema bevestigde dat tijdens een raadsvergadering. De vraag is dus of het waterschap hiervan op de hoogte is of dat er toch nog ruimte gevonden is door de netbeheerder om de opgewekte energie aan het net te kunnen terugleveren. Als dit niet kan, moeten de berekeningen over het rendement op de investeringen bij de plaatsing van zonnepanelen op de gebouwen van de waterzuiveringen in Twenterand  qua rendement hoogstwaarschijnlijk opnieuw.  


«   »