Vandalen slaan jeugdhonk kort en klein

WESTERHAAR- VRIEZENVEENSEWIJK - Jongerenwerkers van jongerencentrum Future in Westerhaar troffen zondagavond een ware ravage aan in het jeugdhonk gevestigd in Kulturhus De Klaampe. Het leek wel of er een orkaan had huisgehouden. Momenteel is er een zoektocht gaande naar de daders. "In een kleine gemeenschap als Westerhaar kan dat nooit lang duren", zegt Jan van Hulst, directeur van De Klaampe. Zondagavond kwamen medewerkers van ZorgSaam erachter dat de boel vernield was. Vrijwel niets stond meer overeind en veel spullen zijn kapotgeslagen. Zelfs de vaatwasblokjes moesten eraan geloven.

Het jeugdhonk is een al jaren bestaande ontmoetingsplek en een vrije inloop voor tientallen jongeren. 

Mede door een aantal vrijwilligers worden er verschillende activiteiten op touw gezet, maar tevens kunnen de jongeren aankloppen bij professionele jongerenwerkers als er problemen zijn rondom werk, school of thuis, of bij praktische zaken. Zoals het er nu naar uitziet blijft Future een maand gesloten. En een halloweenuitstapje naar Walibi, met 63 jongeren, jeugdwerkers en stagiaires, is inmiddels afgelast. Ook onder de vrijwilligers zijn deze vernielingen hard aangekomen en zij geven via de sociale media aan 'er ontzettend van te balen.'

Zorgsaam Twenterand doet geen uitspraken over daders of vermoedelijke daders  Wel heeft de politie al een aantal gesprekken gevoerd met Westerhaarse jongeren, in de zoektocht naar de vernielers. Vermoedelijk hebben de jeugdige daders zich in laten sluiten van vrijdag op zaterdag. "De medewerker die het pand afsloot, heeft ze over het hoofd gezien. Ze hadden zich goed verstopt", zegt Van Hulst, directeur van De Klaampe. Nadat het alarm tot twee keer toe afging, zag zelfs de beveiliging de vandalen over het hoofd. "Je hebt ook niet direct zicht op het jeugdhonk." Het gebouw probleemloos verlaten, was bovendien een koud kunstje. "Aan de binnenkant zit een draaiknop, waarmee je de deur van het slot kan halen." 
 
Zorgsaam Twenterand wil met De Klaampe om tafel over de komst van camera's als preventief middel. Momenteel is er in en rondom De Klaampe geen cameratoezicht. Directeur Van Hulst, van De Klaampe wil daar echter niet aan. "Het is een bewuste keuze geweest." Van Hulst wil vooral een beroep doen op de sociale controle. Een camera bij het jeugdhonk, ziet hij helemaal niet zitten. "Als jij daar als jonge jongen op die bank voor het eerst een meisje een kusje geeft, dan moet dan niet gefilmd worden", zegt Van Hulst. Maar ook hij betreurt de aangebrachte vernielingen. Veel problemen met jongeren zijn er volgens Van Hulst echter niet in Westerhaar. "Niet meer dan in andere plaatsen."

«   »