Eerste officiële koopzondag in Westerhaar

WESTERHAAR - Supermarkt Veld aan het Kervelplein in Westerhaar-Vriezenveensewijk heeft zondag 29 september voor de eerste keer tijdens een officiële koopzondag haar deuren geopend. Natuurlijk heeft de ondernemer dit in de omgeving kenbaar gemaakt, maar verder is er niet heel veel ruchtbaarheid aan gegeven. Het is natuurlijk ook geen breaking news, maar voor deze kern zeker een unieke gebeurtenis. Ondernemer Bertus Veld maakte gebruik van de mogelijkheid die de gemeente had gegeven om op zondag in de kern Westerhaar-Vriezenveensewijk open te zijn. Het werd overigens geen gebeuren waarbij de gehele middenstand van Westerhaar bij betrokken was, dus geen fanfare of een feestelijk randgebeuren. Er waren echter naast de gebruikelijke producten in de supermarkt op deze speciale zondag verse broodjes uit eigen oven en een groot aantal spetterende zondagsaanbiedingen. Het eerste schaap is nu in Westerhaar over de dam en of er binnenkort meer schapen volgen, zal de toekomst uitwijzen. Dat is aan de ondernemers in deze kern zelf en dus niet aan de gemeente.   

Op 6 oktober organiseert Ondernemend Vroomshoop een gezamenlijke koopzondag en omdat in Vroomshoop veel meer bedrijven op zondag de deuren openen wordt er rond deze zondagsopening ook wat meer georganiseerd. Tenslotte heeft Ondernemend Vroomshoop het initiatief genomen om überhaupt in Twenterand op zondagen te kunnen shoppen en heeft inmiddels een reputatie opgebouwd. 

Er doen veel ondernemers in Vroomshoop mee aan deze koopzondag, maar ook hier is de keuze wel of niet op zondag open, aan de ondernemer en niet aan de gemeente.

Wat in andere gemeenten ondertussen heel logisch is, is voor een deel van Twenterand nog steeds een stap te ver. Toch komen er nu ook geluiden vanuit ondernemerskringen in Vriezenveen en Den Ham, waar geen gemeentelijke toestemming is voor een zondagopenstelling, om hun winkel op zondagen te kunnen openen. Ook dat lijkt heel logisch, want het is en blijft een vreemde beslissing dat een deel van de Twenterandse ondernemers zelf kan beslissen of ze op zondag open gaan of niet, en dat voor een ander deel van de ondernemers de gemeente hierover een beslissing heeft genomen. Want wat voor de één geldt zou toch ook moeten gelden voor de ander?