'Mensen zullen zich afvragen of ik wel goed wijs ben'

LANGEVEEN - Volgens de voorzitter van de Dorpsraad in Langeveen Gerard Avéres is het Europees erkende natuurgebied Engbertsdijkvenen een goede plek voor windmolens. Het is overigens een goede zaak als mensen ideeën hebben en deze vervolgens ook naar buiten brengen, maar of dit hier ook van toepassing is? Hij noemde het overigens zelf gedurfde uitspraken, maar dit valt niet onder de noemer gedurfd, maar meer binnen de categorie 'hoe haal je het in je hoofd?'

Hij dekte zich bij voorbaat al in op reacties en hieronder enige citaten van hem, die overigens overgenomen zijn uit een artikel in dagblad Tubantia. 

                                                                                                                                                                                                                                                       Gerard Avéres natuurliefhebber

"Die natuurjongens zullen me vast voor gek verklaren, maar dat maakt niet uit. Ik heb het idee in ieder geval links en rechts eens laten vallen." Hij legde het idee onder meer neer bij Martha Abbema, wethouder van Twenterand. "Ze wenste me veel succes", zegt de Langevener. Overigens wordt niet duidelijk of deze succeswens van de wethouder nu cynisch was bedoeld of welgemeend was. Aangezien de wethouder voorstander is van het plaatsen van windmolens en de opwekking van duurzame energie een warm hart toedraagt, zou dit laatste ook zo maar kunnen, maar duidelijk wordt dit dus niet.   

"In Overijssel wordt er geschreeuwd dat er meer windmolens moeten komen. Ik zou zeggen, zet ze in de Engbertsdijksvenen. Dan kun je de inkomsten die er uit voortkomen terug laten vloeien naar de dorpen. Daar kun je activiteiten uit financieren."  Het is een plan uit de losse pols, zegt Avéres, maar wel serieus bedoeld.   

"Ik las dat de provincie Overijssel vindt dat er meer windmolens moeten komen. Dan zeg ik, mooi, zet ze maar in de Engbertsdijksvenen neer. Als er geen geld is uit de pot voor het natuurgebied, laten we dan met de windmolens geld genereren. Iemand vroeg zich af of het geen grapje was, maar dat is het niet. Het is geen loze kreet. In de Eemshaven is ook zo'n project in een Natura 2000 gebied. Daar kan het dus. Dan moet het hier ook kunnen."

Om daar aan toe te voegen: "We ontkomen er niet aan om voor ons nageslacht over duurzaamheid na te denken. Bovendien, we hebben een opgave voor duurzaamheid in Overijssel. We moeten er mee aan de slag. Een klein stukje van de Engbertsdijksvenen ligt in de gemeente Hardenberg. Die gaan windmolens plaatsen richting Bergentheim en Bruchterveld. Het grootste deel ligt echter in de gemeente Twenterand. Dus ik zou zeggen: zet ze dan hier ook maar neer."

Als uitsmijter spreekt hij de volgende woorden uit: "Ik dacht, ik probeer gewoon eens wat. Ik zal wel heel veel kritiek krijgen. Mensen zullen zich af vragen of ik wel goed wijs ben. Zelf denk ik van wel."

Met name deze laatste zin lokt natuurlijk reacties uit en de fractievoorzitter van GBT, de grootste partij van Twenterand, reageerde al met de woorden: 'Nou ik denk van niet..........'


«   »