Van VVV via TTI naar Gastvrij Twenterand

TWENTERAND - Er was de laatste jaren best veel gedoe over met name de toeristische aanpak in Twente, ook was er sprake van veel geld dat helaas niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd en dus is verspild. Ook lokaal waren de verhoudingen tussen de gemeente Twenterand en de VVV, later onder dwang van de provincie omgeturnd naar TTI (Twenterand Tourist Information) niet goed. Bij deze naamsverandering was overigens geen woord Neder-Saksisch bij en ook deze nieuwe aanpak heeft het tij onvoldoende kunnen keren. Met name in Twenterand botste voorzitter Hans van Ronkel van de VVV/TTI een aantal keren fors met de toenmalige burgemeester Cornelis Visser.

De recreatieondernemers gaan nu zelf de kar trekken onder de goedgekozen naam: Gastvrij Twenterand. Een duidelijke positionering en profilering van Twenterand en haar dorpen moet leiden tot meer bezoekers en dus meer omzet en werkgelegenheid binnen de vrijetijdseconomie. Dat is in een notendop de missie van Gastvrij Twenterand, de organisatie die zich inzet voor de promotie en marketing van Twenterand. Een organisatie ook die het stokje overneemt van Twenterand Tourist Info (TTI), die per 30 september 2019 ophoudt te bestaan. Overigens geeft voorzitter Hans van Ronkel aan dat de overgang richting de nieuwe organisatie constructief en in goed overleg is verlopen. 

Gastvrij Twenterand is er voor de ondernemers in de recreatieve en toeristische sector, ook wel de ‘vrijetijdseconomie’ genoemd. Die ondernemers zijn uitstekend in staat rechtstreeks met de markt te communiceren. Gastvrij Twenterand gaat ze helpen die markt verder uit te breiden en samen te werken met organisaties als Twente Marketing en Vechtdal Marketing. Die ondersteuning zit in het aanvragen van subsidies, de contacten met de gemeente en ondernemers attent maken op kansen die zich voordoen. Maar de wensen van de ondernemers staan hierin centraal. Rikus Poel, Wijngaard De Tappenmars, Martina Ingenkamp, Huiskamerrestaurant & Kookstudio De Zeven Zaligheden, Wilfred ten Brinke, Camping De Kuupershoek, Michal Laarman, Boerderijcamping De Linderbeek en Andre Schipper van De Johanneshoeve vormen samen met Dagmar Boerrigter het bestuur van de Stichting Gastvrij Twenterand. Komend najaar wordt een vacature opengesteld voor een medewerker die de stichting gaat ondersteunen in haar werk om Gastvrij Twenterand smoel te geven en ervoor te zorgen dat de (dag)toerist niet meer om Twenterand heen kan. De plannen passen overigens prima in het streven het Vechtdal in 2022 tot de meest toegankelijke regio van Nederland te worden. 

Wat het stoppen van TTI in gaat houden voor de ruimte die men huurde in het Middendorpshuis in Den Ham is op dit moment nog wat onduidelijk. 


«   »