Bestuur van Peddemorsboerderij in Vriezenveen herhaalt verzoek bouw dependance

VRIEZENVEEN – De bouw van een dependance bij de museumboerderij Peddemors te Vriezenveen is onontbeerlijk voor het voortbestaan van deze oudste boerderij van het dorp. Op een verzoek een dependance te bouwen regeerde het college van burgemeester en wethouders onlangs zeer gereserveerd tot afhoudend.

Er zijn veel nieuwe initiatieven en ideeën, maar om die vorm en inhoud te geven is meer ruimte nodig. Het bestuur van de Peddemorsboerderij aan het Westeinde wil bijvoorbeeld dat toilet- en keukenvoorzieningen in de dependance een plek krijgen, zodat de boerderij meer mogelijkheden krijgt voor tentoonstellingen, lezingen en andere samenkomsten.

In een brief als reactie op de lauwe eerste reactie van het college  stelt voorzitter Boswinkel het positief te vinden dat het gemeentebestuur het belang van de Peddemorsboerderij onderschrijft en maatregelen wil nemen ter zake energiegebruik, buitenaanzicht, dakbeschot en sanitaire voorzieningen, maar stelt meteen  dat de aanpassingen de authenticiteit van de boerderij geweld aan zouden kunnen doen.

Beter is naar het oordeel van het bestuur de boerderij verder terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat en het geld daarin te steken.  ‘Deze boerderij is de enige boerderij in Vriezenveen, die in deze staat bewaard is gebleven en het zou zonde zijn om vernieuwingen door te voeren, die deze staat aan zouden tasten.’ Het bestuur dringt er daarom nogmaals op aan de dependance te bouwen waar de ruimte voor is.


«   »