Stapje voor stapje naar een betere taalvaardigheid

VRIEZENVEEN – Om de laaggeletterdheid te bestrijden heeft de gemeente Twenterand met de Stichting Lezen en Schrijven, het ROC van Twente en het Taalpunt Twenterand een actie gehouden om te komen tot een betere taalvaardigheid.

Inwoners van Twenterand werden uitgenodigd een taaltest te doen. Na afloop van de test konden ze in gesprek met medewerkers van het Taalpunt of het ROC, waarbij werd gekeken naar mogelijkheden om de Nederlandse taal beter te leren. Meer dan de helft gaf aan hiermee aan de slag te willen. Twee van de drie mensen die moeite hebben met bijvoorbeeld formulieren invullen, de post lezen, bedragen optellen, werken met een computer of voorlezen aan de (klein)kinderen zijn geboren en getogen in Nederland.

Anonieme lessen

De meesten van hen zijn inmiddels gestart met de gratis en anonieme lessen in de kernen in Twenterand. Ook is er een taalgroepje gestart in de bibliotheek te Vriezenveen. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden contact opnemen met taalpuntcoördinator Dianne Companje via telefoonnummer 0621-612881 of d.companje@bibliotheektwenterand.nl.

Volgens de Stichting Lezen en Schrijven is dit tot nu toe de meest succesvolle afname van de Taalmeter die zij hebben gezien. Maar liefst 75 procent van de uitgenodigde mensen in Twenterand waren aanwezig bij de taaltest. Het landelijk gemiddelde is 55 procent.

Begrijpelijke taal

Er is volgende week dinsdag 9 april een speciale bijeenkomst over laaggeletterdheid. Iedereen die meer wil weten over laaggeletterdheid, hoe je dat kunt herkennen en hoe je brieven aanpast in begrijpelijke taal is van harte welkom. Er is een middag- en een avondbijeenkomst. Beide vinden plaats in het gemeentehuis in Vriezenveen. Aanmelden kan via www.twenterand.nl/weconnect.

 


«   »