Mijande Wonen kiest toch voor algehele sloop van d'oale bouw in Westerhaar

WESTERHAAR - De woningcorporatie Mijande Wonen is voornemens d'Oale Bouw in Westerhaar-Vriezenveensewijk in zijn geheel te slopen. Volgens veel bewoners schendt de corporatie hiermee eerder gemaakte afspraken. Het gaat om 130 sociale huurwoningen. De afbraak moet volgend jaar al beginnen. In een persbericht spreekt Mijande over een 'grootschalige herstructurering' en de bouw van een 'toekomstgerichte wijk met eigentijdse en comfortabele woningen', die energiezuinig zullen zijn.

                                                                                                                                                                                               foto: Melanie Maatman directeur Mijande Wonen

Veel bewoners willen verbetering en aanpassing van de  bestaande huizen, met een beter energielabel. Er werd bewoners beloofd dat ze op dezelfde plek konden blijven wonen in de huidige twee-onder-één-kappers, maar er komen veel meer blokken van drie of vier woningen, zo bleek vanavond tijdens een bijeenkomst waarin Mijande zijn plannen presenteerde. De bewoners reageerden deels  onthutst en deels kwaadsappig. De woningcorporatie gaat daar in een hedenavond verspreid persbericht aan voorbij met als gevolg woedende reacties van betrokken bewoners, waar zelfs de politie aan te pas moest komen.

De corporatie trekt voor sloop en bouw dertig miljoen uit en denkt dertien jaar nodig te hebben. Deze beslissing is genomen 'na een zorgvuldige afweging van verschillende scenario’s, aldus het communiqué, daarmee de huidige gehechtheid van de huurders aan de woningen en de sociale cohesie negerend.

De belangrijkste drijfveer van Mijande is volgens de recent aangetreden directeur-bestuurder Maatman bovendien bewonersbelang. 'Onze eerste zorg is dat de woningen, die worden gebouwd, betaalbaar zijn en betaalbaar blijven',  laat ze in het persbericht weten. En verder dat er ook bij Mijande Wonen er goed op de kosten moet worden gelet' zodat we een financieel gezonde corporatie blijven die betaalbare woonruimte biedt aan onze huurders, voor nu en in de toekomst'.


«   »