Twenterand ziet mogelijkheid warmtenet met Bakkerij Holland als bron

VRIEZENVEEN - De gemeente Twenterand ziet in een warmtenet met als bron industriële restwarmte van met name Bakkerij Holland een goed alternatief voor de traditionele energieproductie. In de regio loopt de gemeente Hengelo met een eigen warmtenet grootschalig voorop.

Een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden van een warmtenet is volgens wethouder Van Abbema in Vriezenveen 'met een positief resultaat afgerond'. In een persbericht liet ze optekenen: 'Restwarmte gebruiken is een mooie en duurzame manier om warmte die toch al vrijkomt nuttig in te zetten.'

Aan het onderzoek naar de haalbaarheid van een warmtenet in Vriezenveen namen behalve de gemeente Twenterand ook de provincie Overijssel, Cogas Energie en Bakkerij Holland deel.

De ligging van Bakkerij Holland nabij de kern van Vriezenveen zou het transporteren van warmte in dit dorp efficiënt en betaalbaar maken. De warmte die vrijkomt bij de productieprocessen kan namelijk als een belangrijke bron worden gebruikt in het warmtenet.

Nu een warmtenet in Vriezenveen haalbaar lijkt te zijn, komt er ook vervolg stap. Zo gaat Cogas gesprekken aan met potentiële afnemers en leveranciers. Aan hen wordt de vraag gesteld of zij de intentie hebben om gebruik te maken van het warmtenet. 'Daarmee komen we steeds dichterbij daadwerkelijke realisatie en dat willen we nog voor de zomer duidelijk hebben', zegt manager Aresu van Cogas. Hij heeft Duurzaamheid bij Cogas in portefeuille. 'Eind van het jaar kan dan de schop in de grond voor de aanleg van het warmtenet Vriezenveen.' Van Abbema beaamt deze mooie aanzet om de energietransitie in Twenterand op te pakken zegt met een open deur bij de hand: 'We zijn er nog niet, elke stap in de goeie richting is er een.'

 Op de foto vlnr: Marco Swenne (Sweco), Martijn Kolkman (Cogas), Richard van Leeuwen (Saxion), Renate van Drimmelen (Provincie Overijssel), Richard Lohuis (Coteq Netbeheer), Jan Grift (Blue Terra), Martha van Abbema (wethouder gemeente Twenterand), Henk Spijk (gemeente Twenterand), Herry Holland (Bakkerij Holland), Dennis Roelofs (gemeente Twenterand), Anjo Maijvis (gemeente Twenterand), Seine Welink (adviseur bakkerij Holland) en Menno van Dijk (Cogas).

 


«   »