Techneuten van Noordik in Vroomshoop verbeelden de vrijheid

VROOMSHOOP – In de vmbo-vestiging van de scholengemeenschap Het Noordik te Vroomshoop zijn leerlingen bezig met een 'eigentijds' monument voor de vrijheid.

Op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Stichting Vakkanjers zijn vmbo-leerlingen in het hele land aan het werk. In de vmbo-vestiging van Het  Noordik te Vroomshoop gingen een groep eerstejaars en een groep vierdejaars aan de slag.

De eerstejaars Sem Slettenhaar, Gerjan Bloemendaal, Rick Veenhof en Niek Wessels wonnen met een ontwerp voor een vrijheidsbal: een 'bestuurbare' voetbal met speakers. Het idee is dat dit gaat zorgen voor meer respect op het voetbalveld. Het team mag zijn ontwerp nu met hulp van professionele productontwerpers tot uitvoering brengen tijdens de ‘maakdag’ op 14 februari op het Fablab in Arnhem. Daarna presenteren ze op de regiofinale in maart hun oplossing aan de vakjury en de opdrachtgever. De tien beste ontwerpen gaan door naar Vakkanjers Live, het landelijke eindevent. 

De vierdejaars Demi van Haarst, Yvar Jasper, Derk Koppelman en Collin de Kramer bouwden een programmeerbaar lichtmonument in de vorm van een LightCube: een kubus gemaakt van aan elkaar gesoldeerde leds die individueel te programmeren zijn tot een multimediale lichtshow vol effecten, vormen of teksten. Ze gaan met Peter Willems van het bedrijf PWS Almelo hun ontwerp verder uitwerken.  Wellicht komt ook dit team terug in de landelijke finale van Vakkanjers Live.


«   »